Rektör Yardımcısı, Türk Tahkim Akademisi Koordinasyon Kurulu üyesi ve Uyuşmazlık Çözümü Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürümüz Prof. Ali Yeşilırmak ile araştırmacılarımızın organizasyonunda yer aldıkları 2. Uluslararası Tahkim Yaz Okulu Programımız, 24 Haziran Pazartesi günü Prof. Ali Yeşilırmak’ın açılış konuşmaları ile başladı ve yine kendisi tarafından "Uluslararası Uyuşmazlıkların Çözümü ve Tahkim Kavramı”, "Tahkimin Tarihsel Gelişimi" ve "Tahkimin Yasal Çerçevesi" başlıkları ele alındı.
24- 28 Haziran tarihleri arasında düzenlenen yaz okulunun ilk gününün ikinci oturumunda Dr. Doğan Gültan tarafından tahkimde "Gizlilik ve Şeffaflık" konusunun önemi vurgulandı ve örneklerle hangi hallerde gizliliğin ihlal edildiği uygulamalı olarak gösterildi.
2. Uluslararası Tahkim Yaz Okulu’nun ilk günü, Prof. Dr. Ali Yeşilırmak tarafından gerçekleştirilen ve katılımcıların tahkim sürecini bütünsel olarak anlamalarını kolaylaştıran "Hakem Heyetinin Oluşumu ve Organizasyonu" konulu uygulamalı bir oturumla sona erdi.
Yaz okulunun ikinci günü, Hukuk Fakültesi Araştırma Görevlimiz Dr. Ömer Faruk Kafalı'nın "Hakem Heyetinin Yetkileri, Görevleri ve Yargı Yetkisi" başlıklı sunumu ile başladı. Bu oturumda tahkim heyetinin temel yetkileri ve sorumlulukları ve Kompetenz-Kompetenz ilkesi ele alındı. Prof. Ali Yeşilırmak'ın "İhtiyati Tedbirler" konulu sunumu ile devam eden ikinci oturumda katılımcılara, varlıkları ve delilleri korumak için uygulanabilecek ihtiyati tedbirler hakkında kapsamlı bilgi aktarıldı.
Günün üçüncü oturumunda tahkim içindeki hızlandırılmış süreçler ve hakem heyeti oluşmadan başvurulabilecek yöntemler incelendi. Bu çerçevede Dr. Doğan Gültutan ve Dr. Can Eken "Hızlandırılmış Tahkim ve Acil Durum Hakemi" ve "Uygulanacak Usul Hukuku, Devlet Mahkemeleri ve Yardım" başlıklı sunumlarını gerçekleştirdiler. Günün son oturumunda Sayın Av. Okan Demirkan "Tahkim Anlaşması, Geçerliliği ve Çok Taraflı Tahkim" konulu bir sunum yaptı.
Uluslararası Tahkim Yaz Okulu'nun üçüncü günü, Av. Turgut Aycan Özcan'ın sunumu ile başladı. Sunumunda duruşmalara hazırlık süreci ve tahkim duruşmalarının inceliklerine değinen Özcan, ayrıca uygulamalı bir çalışma da gerçekleştirdi. Duruşmalara hazırlık süreci bakımından duruşma öncesi aşamalar, önemli olayların kronolojisi, duruşma dosyalarının ve açılış konuşmalarının hazırlanması ile çapraz sorgulama için tanıklar ve uzmanların hazırlanması ele alınarak, etkili çapraz sorgulama soruları oluşturma konusunda tecrübe aktarımında bulunuldu.
Akabinde tahkim duruşmalarının incelikleri başlığı altında duruşma sürecinin temel bileşenleri, açılış konuşmalarının yapılması, doğrudan ve çapraz sorgulamaların yürütülmesi, sözlü ve yazılı kapanış argümanlarının sunulması ele alındı. Son olarak, sorgulama teknikleri üzerine uygulamalı bir oturum düzenledi.
Günün ikinci konuşmacısı Dr. Ömer Faruk Kafalı, hakem kararları ve tahkim masrafları ve giderlerine ilişkin meseleleri kapsamlı bir şekilde inceledi. Ayrıca hakem heyetleri tarafından verilen çeşitli kararlara dair ayrıntılı değerlendirmeler ve tahkim süreçlerinde karşılaşılan maliyetlerin kapsamlı bir analizini yaptı.
Dördüncü gün, Dr. Can Eken’in "Hakem Kararlarının İptali" konulu sunumu ile başladı. Dr. Eken, tahkim kararlarının iptali kavramını ayrıntılı bir şekilde ele alarak, ilgili prosedürler üzerinde durdu. Öğleden sonraki ilk oturumda, Av. Toghrul Guluzada, "Hakem Kararlarının Tanınması ve Tenfizi" konulu kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi. Sunumunda tahkim kararlarının farklı yargı bölgelerinde tanınması ve tenfizinin sağlanmasını açıklayarak, bu alandaki zorluklar ve iyi uygulamalar hakkında bilgiler vererek, New York Konvansiyonu’nun etkilerine değindi ve içtihat örnekleri verdi.
2. Uluslararası Tahkim Yaz Okulu'nun beşinci ve son günü T.C. Cumhurbaşkanlığı Hukuk ve Mevzuat Genel Müdürlüğü Uluslararası Tahkim ve Alternatif Çözümler Daire Başkanı ve Türk Tahkim Akademisi Koordinasyon Kurulu üyesi Doç. A. Eda Manav Özdemir'in "Yatırım Tahkimi" konulu kapsamlı sunumu ile başladı. Sayın Özdemir, yatırım tahkiminin gerek maddi gerekse usûli yönlerini ele alarak, katılımcılara bu özel alana ilişkin derinlemesine bir bakış açısı sundu.
Öğleden sonraki oturumda, Dr. Öğr. Üyesi Najiba Mustafayeva, "Devletlerarası Tahkim" konulu bir sunum gerçekleştirdi. Dr. Mustafayeva, genel olarak devletlerarası uyuşmazlık çözümünün ve devletlerarası tahkimin nasıl işlediğini analiz ederek alan hakkında geniş bir perspektif sundu.
Gün ve program, Türk Tahkim Akademisi Sekreteri ve UÇAM Merkez Müdür Yardımcımız Doç. Yeliz Bozkurt Gümrükçüoğlu’nun da katılım sağladığı sertifika takdim ve kapanış töreninin ardından sona erdi. Değerli konuşmacılarımıza ve katılımcılarımıza bu programı büyük bir başarıya dönüştürdükleri için Hukuk Fakültesi ve İbn Haldun Üniversitesi Uyuşmazlık Çözümü Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak içten teşekkürlerimizi sunarız.