26 Şubat 2024 tarihinde Ankara’da gerçekleştirilen Hakimlere Yönelik Arabuluculuk ve Tahkim Bilgilendirme Semineri; Üniversitemiz’in de paydaşı olduğu Türkiye Tahkim Akademisi, Avrupa Birliği ve Avrupa Konseyi ile Adalet Bakanlığı iş birliğiyle yürütülen "Türkiye'de Alternatif Uyuşmazlık Çözüm Yollarının Geliştirilmesi Projesi" kapsamında Türkiye Adalet Akademisi ile düzenlendi.
Hukuk Fakültesi Öğretim Üyelerimiz Rektör Yardımcısı Prof. Ali Yeşilırmak, Doç. Yeliz Bozkurt Gümrükçüoğlu ve Araştırma Görevlisi Ömer Faruk Kafalı’nın İbn Haldun Üniversitesi adına katıldıkları etkinlikte Prof. Ali Yeşilırmak, Tahkim Yargılama usulünün en önemli ilkesi olan irade serbestisi ve hukuki dinlenilme hakkının önemini vurguladı ve hakemler ile tarafların tahkim yargılamasında dikkat etmesi gereken yerleri mahkeme kararları üzerinden dinleyicilere aktardı.
Paydaşı olduğumuz Türk Tahkim Akademisi’nin organize ettiği programa T.C. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı, HSK Başkanvekili Mehmet Akif Ekinci, HSK 1. Daire Başkanı Halil Koç, Avrupa Konseyi Temsilcisi William Massolin, yüksek yargı hakimleri ve milletvekilleri de katıldı.
Program açılışında Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Dr. Metin Kıratlı ve Avrupa Konseyi Türkiye Temsilcisi Ankara Program Ofisi Başkanı William Massolin selamlama konuşmaları gerçekleştirdiler.
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, yatırımcıların işletmelerine yatırım yaparken hukuki güvence ve istikrar aradıklarını, yatırım ortamının güvenli, adil ve istikrarlı olmasının yatırımcı kazanılmasını sağladığını belirtti. Tunç, bu kapsamda yabancı yatırımcıların, yatırım yapacakları ülkede aradıkları en önemli unsurlardan birinin hukuki güvenlik ilkesi olduğunu dile getirdi.
Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Dr. Metin Kıratlı, uyuşmazlıkların dostane yöntemlerle çözülmesi için alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin artırılmasının ve yaygınlaştırılmasının büyük önem arz ettiğini dile getirdi.
Tahkimin daha fazla kullanılmasının, mahkemelerdeki iş yükünün önemli ölçüde azalmasına katkı sağlayacağını vurgulayan Kıratlı, tahkimin bilinmesi, bu konudaki uzmanlığın artırılmasının tüm uygulayıcılar tarafından önemli olduğu gibi hakimler tarafından da büyük önem taşıdığını ifade etti. Dr. Kıratlı, Cumhurbaşkanlığı koordinasyonunda tahkim süreçlerine ilişkin olarak kamu kurumları arasında gerçekleştirilecek olan istişarelerin amacına uygun yürütülmesi için bir çalışma gurubu oluşturulduğunu aktardığı konuşmasını ayrıca Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı olarak mevzuat bilgi sisteminden çevrim içi olarak erişimin mümkün olduğu çeşitli yayınlarla tahkimin gelişimine katkı sağlamaya da çalıştıklarını ifade ederek sonlandırdı.
Toplamda 4 oturumdan oluşan seminerde katılımcılar ana tema etrafında çeşitli konulara ilişkin sunumlar gerçekleştirdiler.