Türk Şirketler Hukukunun AB Şirketler Hukukuna Uyumu Sempozyumu, 26 Şubat 2024 Tarihi’nde Sheraton Grand İstanbul Ataşehir’de Üniversitemiz Hukuk Fakültesi öncülüğünde gerçekleştirildi. Sempozyum ile Hukuk Fakültesi Öğretim Üyemiz Prof. Şükrü Yıldız yürütücülüğünde İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesi, Kocaeli Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi akademisyenlerinin katkılarıyla sürdürülen TÜBİTAK 3005 projesi kapsamında önemli bir adım atılmış oldu.
Şirketler hukukuna dair en güncel meselelerin tartışıldığı sempozyumda akademi dünyasından ve kamu kurum ve kuruluşlarından önemli isimler bir araya geldi. Sempozyuma Ticaret Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığından bakanlık temsilcileri de katıldı. Toplantıya gelemeyen bakanlık temsilcileri için ise online videokonferans bağlantısı gerçekleştirildi.
İbn Haldun Üniversitesi Ticaret Hukuku Anabilim dalı başkanı ve aynı zamanda proje yürütücüsü olan Prof. Şükrü Yıldız, selamlama konuşmasında proje kapsamında asıl hedefin ülkemizin şirketler hukuku mevzuatının AB mevzuatına uyumlaştırılması olduğunu belirterek bu amaç doğrultusunda sempozyumu tertip ederken 6. fasıla dair ilerleme raporlarına odaklanıldığını ve sempozyum konularının da 2023 yılı Türkiye Raporu’nda tenkit olarak karşımıza gelen konulardan oluştuğunun altını çizdi.
Prof. Yıldız’ın ardından selamlama konuşmasında Üniversitemiz Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Ömer Çınar, Hukuk Fakültesi olarak belli alanlara daha çok odaklanarak akademik çalışmalarda bulunmayı hedeflediklerini, bu alanlardan birisinin de şirketler hukuku olduğunu belirterek bu projenin fakültenin hedefleri açısından son derece kıymetli bir çalışma olduğunu dile getirdi.
Selamlama konuşmalarında Rektörümüz Prof. Atilla Arkan, Üniversite olarak her yıl çok sayıda projeyi hayata geçirildiğinden ve Avrupa Birliği Hukuki müktesabatının öneminden bahsetti. Prof. Arkan; özellikle Filistin meselesinde şahit olduğumuz insanlık ve adalet adına seyreden tüm olumsuz gelişmelere inat hukuka dayalı adil bir dünya tasavvurunu canlı tutmanın gerekliliğini vurguladığı konuşmasında, Hukuk Fakültesi tarafından yürütülen bu çalışmanın ABD ve Avrupa sahip çıkmasa da bu vizyonu adalet isteyen milletler adına gerçekleştiriyor olması bakımından önemli olduğuna değindi.
Ülkemizin hali hazırda geldiği noktayı, ilerleme raporlarındaki müspet ifadelere rağmen mevcut eksiklikleri ve AB müktesebatına uyum noktasında yapılması gereken değişiklikleri ortaya koymak için sorumluluk almaktan kaçınmayarak kollarını sıvayan proje ekibine üniversitemiz adına teşekkürlerini sunan Arkan, projenin kendimiz adına daha adil bir ticaret hukuku geliştirmek adına büyük önem taşıdığını ifade etti.
Çalışma sonucunda ortaya konulacak bulguların ve çözüm önerilerinin uygulamadaki ihtiyaçlara cevap verebilecek nitelikte olması ancak konunun böyle bir ortamda enine boyuna tartışılmasıyla mümkün olabileceğini ifade eden Arkan, sempozyumun maslahata uygun düştüğünü ekleyerek konuşmasını sonlandırdı.
Toplamda 4 oturumdan oluşan sempozyumda AB Komisyonu tarafından her yıl yayınlanan ve müzakere süreçlerinde gelinen aşamaya ilişkin değerlendirmelerin yapıldığı ilerleme raporları kapsamında dile getirilen en güncel meseleler konunun uzmanı olan akademisyenler tarafından ele alındı.