İbn Haldun Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Sivil Toplum Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezi ile Saraybosna Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Bosna Hersek Vakıflar Müdürlüğü işbirliğiyle 28 Ekim 2024 Pazartesi günü düzenlenen "Legal Status of the Waqf in Bosnia and Herzegovina and the Republic of Türkiye: A Comparative Perspective" başlıklı çalıştay yoğun ilgi gördü. Çalıştayda, Türkiye ve Bosna Hersek vakıflarının hukuk tarihi, medeni hukuk ve idare hukuku perspektiflerinden ele alınması, geniş katılımcı kitlesi tarafından ilgiyle takip edildi.
İbn Haldun Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden uzman bir heyet, Saraybosna’daki vakıf çalıştayına katıldı. Doç. Dr. Ömer Faruk Erol, Dr. Öğr. Üyesi Ali Demirbaş, Dr. Öğr. Üyesi Afra Uysal, Dr. Öğr. Üyesi Meryem Solmaz Bilici ve Ar. Gör. M. Talha Kaan’dan oluşan ekip; medeni hukuk, idare hukuku ve hukuk tarihi alanlarında vakıf hukukuna dair bilgi ve tecrübelerini paylaşmak üzere Bosna’daydı. Vakıf hukukuna farklı açılardan uzman bakış açısı sunan heyet, çalıştay süresince Bosna’nın vakıf kültürü üzerine de bilgi alışverişinde bulundu.
Etkinlik hem yüz yüze hem de çevrim içi olarak dünya genelinde izlenebilirken, sunumlar vakıfların tarihsel, hukuki ve idari boyutlarına dair zengin bir içerik sundu. Çalıştayda İbn Haldun Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Afra Uysal "Historical Development of Ottoman Waqf Law in Rumelia and Anatolia," Dr. Öğr. Üyesi Meryem Solmaz Bilici "Fundamental Issues of Turkish Waqfs from the Perspective of Civil Law" ve Araştırma Görevlisi Muhammet Talha Kaan "Operating Public Service via State-Established Waqfs: Case Studies of the Waqfs in Turkiye" başlıklı sunumlarıyla etkinliğe katkıda bulundu. Ayrıca, Doç. Dr. Ömer Faruk Erol, vakıfların idari statüsüne ilişkin soruları yanıtlayarak katılımcılara kapsamlı bilgiler sundu.
Çalıştay, Türkiye ve Bosna Hersek arasındaki akademik ve sivil toplum alanındaki işbirliklerini güçlendirmeye yönelik önemli bir adım olarak değerlendirilirken, yerel basında da geniş yankı buldu.
İbn Haldun Üniversitesi heyeti, Bosna’nın kültürel mirasına önemli katkılar sağlayan Gazi Hüsrev Bey Vakfı ve kütüphanesini de ziyaret etti. Vakfın geçmişi, projeleri ve kültürel çalışmalarını yerinde inceleyerek vakıf yöneticilerinden detaylı bilgi alan heyet, Gazi Hüsrev Bey Vakfı’nın Bosna’daki Osmanlı mirasının korunması ve yaşatılması açısından üstlendiği rolün altını çizdi ve gelecekte yapılabilecek işbirlikleri üzerine istişarelerde bulundu.
Heyet, bu ziyaretin ardından Türkiye’nin Saraybosna Kültür Ateşesini ziyaret ederek Türkiye ve Bosna-Hersek arasında kültürel bağları güçlendirme ve ortak projeler geliştirme konularında fikir alışverişinde bulundu. Bu ziyaretler, üniversitenin uluslararası işbirliği ve kültürel etkileşim misyonu doğrultusunda önemli bir adım olarak değerlendirildi.